Höga kusten

Trots att jag bott stora delar av mitt liv i det här området i Sverige som kallas Höga Kusten så kan jag bara inte få nog av vyerna. Oavsett var du vänder dig hittar du fantastiskt naturlandskap och, om du känner för, stränder där du kan vara solo.

Världsarvsmiljö enligt UNESCO

Världens högsta kust är norrut i Sverige mellan städerna Härnösand i söder och Örnsköldvik i norr. Ett avstånd på cirka tio mil. Tiotusen år av landhöjning har skapat detta dramatiska och vackra landskap. Det handlar om att vara redo med kameran varje minut om du gillar att ta bilder av naturen. En av de främsta anledningarna till att området fick etiketten ”Ett naturligt världsarv” av UNESCO är på grund av dess rekordhöga landhöjning. Och för varje år stiger det cirka åtta millimeter. Världsrekordet i landhöjning mättes vid Skulebergets topp, en plats med en fantastisk utsikt. Vid den toppen ligger kustlinjen nu 286 meter över havets yta.

Att ta sig runt i Höga Kusten

Det enklaste sättet att röra sig i Höga Kusten är med bil. Det finns bussar också men du kommer inte att kunna nå alla platser med buss. Om du inte har en bil eller ett körkort kan det också lösas ett annat sätt. På Facebook finns det en grupp som heter “Vem kör i Örnsköldsvik”. Där kan man fråga om någon kan köra dig till olika platser för endast bränslepengar och lite mer. Det är också möjligt att hitta din egen förare där, så att du har samma person som kör runt dig till de platser du vill se. Samtidigt har du också en privat guide om du har tur.

Skuleberget

Om du kommer från södra Sverige längs E4:an kommer Höga Kustenbron att vara ett bra första stopp. Den 182 meter höga och 1 867 meter långa imponerande bron är som ingången till Höga Kusten, och ligger tre mil från Härnösand. Det finns ett hotell uppe på en kulle på norra sidan av bron och där kan man äta fantastisk, lokal mat med en härlig utsikt. De har också turistinformation inuti hotellets ingång. Om du reser med barn finns det ett mycket trevligt område där de kan leka. För att verkligen känna naturen med alla sinnen finns det en meditationsvandringsled precis runt hörnet från hotellet. Ta en promenad och läs och reflektera över de visdomsord som är placerade på stolpar längs vägen. Sätt dig ner där du kan njuta av den fantastiska utsikten där landskapet möter havet.

Senast jag var där med barnen så hade de så kul att de aldrig ville åka därifrån. De lekte både i lekparken och runt omkring. Båda jag och min sambo blev aningen uttråkade men insåg att barnen ju måste få sitt roliga. Under tiden att de lekte, med många nyfunna vänner, så lekte vi istället med mobilerna. Som vanligt så kollade vi in nyheter för området och själv spelade jag lite online black jack och lade patiens.

Rövare

Skuleberget är ett fantastiskt berg placerat intill E4:an, det har alltid varit ett landmärke för resenärer i många hundra år tillbaka. Det finns en enorm mängd aktiviteter att välja mellan på och runt berget. En bra start är att gå till besökscentrum vid foten av berget. På platsen som heter Naturum kan man få all information och historia om bergsområdet. En sak man inte bör missa är stigen som leder upp till grottan som kallas Rövargrottan enligt legenden som berättar att den användes av rånare. Stigen upp till grottan är brant och ganska tuff, det tar ungefär en timme, så att ta med en flaska vatten är en bra idé. Men tveka inte på grund av ansträngningarna att komma på toppen eftersom det kommer att vara värt det. Att titta ut över skärgården från bergstoppen är fantastiskt, det är som en målning. Det finns en restaurang där uppe så en lång lunch eller middag för att bara njuta av omgivningen är en bra idé. När man går tillbaka ner finns det en annan stig som inte är så brant.

Barnen kommer att ha fantastiskt roligt när de leker på lekplatsen inspirerad av landskapet. Ett par gånger i månaden finns det musikkonserter och teater vid foten av berget.

Skuleberget

Gullviks havsbad

Efter att ha varit aktiv kanske en dag på en strand blir perfekt? Oavsett vilken typ av strand du vill gå till hittar du den, även stränder där du kan vara ensam eller perfekta stränder för BBQ och titta på solnedgången. En populär och ganska stor strand är Gullviks havsbad. Den ligger cirka 12 kilometer från Örnsköldsvik och platsen har också en campingplats med husvagnar, tält och stugor. Om du är en hel familj är det helt perfekt eftersom stranden har allt som barn kanske vill, ja nästan. Det finns flera lekplatser i området, både på sandstranden men också på campingen. Gullvik är ett perfekt avslut på en tur runt i Höga Kusten.