Om det inte är mitt i svenska sommaren så är det relativt mörkt i skogen på natten. Det är förmodligen mycket lugnt och förmodligen relativt tyst. Det betyder dock inte att djuren sover, det är full fart även mitt i natten för många varelser och att vandra på natten kan bland annat locka till sig de djur som du kanske inte vanligtvis stöter på. Att spendera mer tid utomhus nattetid är en mycket speciell känsla och en upplevelse som också ger dig möjlighet att använda alla sinnen på en och samma gång. Genom att till exempelvis istället besöka ett område du normalt besöker på dagen på natten så kan du få en upplevelse utöver det vanliga. Många djur beter sig också helt annorlunda på natten än på dagen och även växtlighet såsom blommor kan se helt annorlunda ut än på dagen. Att besöka skogen nattetid under olika årstider kan också ge helt olika upplevelser. Populära vandringsleder är såklart också mer öde på natten än på dagen vilket också kan vara ett stort plus och med ett par bra skor har du kommit långt.     

Nattvandring i naturen

Att använda alla sinnen

Genom att nattvandra utan eventuella ljuskällor gör att fokuset till stor del tas bort ifrån synen vilket innebär att våra andra sinnen blir mer och mer dominanta. Lukten, hörseln och känseln blir de sinnen som istället får berätta om vad vi ser under vandringen. Genom att försöka sig på att vandra i totalt mörker och endast använda alla våra olika sinnen blir omgivningen genast mycket viktigare, du kommer därmed uppmärksamma de där små bitarna under vandringen såsom de där små stenarna som ligger på stigen och grenarna som kanske sveper i närheten av armarna eller kroppen. Ljudet och dofterna från omgivningen blir också kraftigare och mer annorlunda än vanligt och ser man på det optimala mörkerseendet så uppnås det efter hela 40 minuter i mörker. Att kunna använda de resterande sinnena är möjligt då kroppen är så fantastisk och även har en naturlig förmåga till att omfördela fokus. Är man helt nybörjare så brukar tipset vara att också besöka de olika miljöerna man har tänkt sig under dagtid.

Fördelar med att vandra på natten

Det finns många fördelar med att vandra på natten, bland annat så är det naturligtvis svalare på natten om nu vandringen sker på sommaren och det innebär såklart att du slipper att dra på dig massa solkrämer, du slipper dra med en hel massa vatten för att kunna må bra och du behöver heller inte oroa dig för solsting.

Fördelar med att vandra på natten

Genom att vandra på natten så har du större möjlighet att planera in dagen som du vill då du inte behöver vara låst för att vandra under dagtid. Kanske har du en önskan om att vandra och med den uppleva gryningen eller så är du kanske hellre intresserad av att uppleva skymningen? Oavsett vad du föredrar så ger nattvandringen dig fler upplevelser utöver det vanliga.