Att vandra är bra både för kroppen och knoppen. Det är ett bra sätt att träna men samtidigt får man uppleva en helt underbar natur och kunna slappna av. Därför har vi så tur att vi bor i just ett land som Sverige. Här finner vi otroligt många vackra leder och områden att upptäcka, såsom i norr som i söder. Att gå ut och vandra har blivit mer och mer populärt att göra. Ser man populära vinterdestinationer såsom Åre eller Sälen som bara för ett antal år sedan brukade vara ganska döda under somrarna, är numera fullt med folk året runt. Att vandra är också ett av de bästa sätten att upptäcka Sverige på, och verkligen njuta och ta in de fantastiska vyer som Sverige har att erbjuda.

Förslag på vackra orter samt turer

En klassisk tur är självklart att gå till Sveriges största Berg, Kebnekaise, lokaliserat i Kiruna kommun. Att vandra på Kebnekaise kan man göra på flera nivåer. Vill man gå hela vägen till toppen kan man göra det, annars kan man gå kortare turer också. En annan klassisk vandringsled är den långa vandringsleden på hela 13 mil, som ligger i Höga kusten. Höga kusten ligger strax utanför Örnsköldsvik och är känd för sin vackra vy och sin fina bro. Denna vandringsled går sicksack mellan naturreservat, naturvärldsarv och annat. En tredje och jättefin vandringsled är Kungsleden, som man finner en bit från Kungsavan. Kungsleden är faktiskt utvald som en av världens finaste vandringsleder och vad som är så bra med just denna led är att den har en nivå för alla.

Det finns lätta leder och svåra leder för de mer avancerade, så alla kan njuta av den häpnadsväckande utsikt som Kungsleden har att erbjuda. För er som är lite mer badsugen är Tiveden ett bra alternativ. Den är en enkel led som erbjuder väldigt många badplatser längst leden. Hela tretton sjöar passerar man när man går leden. Svenska turistföreningen har valt ut denna till en av sina signatur leder som dom rekommenderar. Namnet Tiveden kommer från att leden går genom Tiveden nationalpark. Som sagt är denna led bra för nybörjare och folk som vill ha en enkel vandringsled, men den är också perfekt för djurälskare då det finns massor med olika fåglar och djur längst leden. Vill man gå på en vandring från Stockholmstrakterna så anses Sörmlandsleden vara ett av de allra bästa alternativen. Denna populära vandringsled är hela 100 mil, vilket är väldigt långt.

Men självklart finns det kortare dagsturer man kan gå, vilket innefattar delar utav denna vackra tur. Sörmlandsleden var Sveriges första låglandsled då den invigdes 1973. Leden startar och avlsutas i Stockholm och passerar städer som Södertälje, Trosa, Nyköping och många fler. Så det är bara att välja en del av leden man vill upptäcka, eller upptäcka alltihop. Är man på besök i Öland kan man gå Mörbylångaleden vilket är en 84 km lång led som slingrar sig runt Öland. Det är ett perfekt sätt att upptäcka Ölands alla fina hörn på. Även denna tillhör Svenska turistföreningens signatur leder.