Svenska turistföreningen har gjort ett urval av vackra vandringsleder i Sverige, vilket de kallar för signaturleder. Signaturlederna ger tillsammans en bred bild över Sveriges vandringsutbud och natur. Vandringslederna ska både lämpa sig för nybörjare och den erfarne samt kvalitetssäkrad. Ledens naturlandskap är typisk för sin region.

Norra Sverige

Norra Sverige

Kungsleden Abisko är den norra delen av Kungsleden. Den är 108 kilometer lång och leder mellan Abisko till Nikkaluokta. Vid denna vandringsleden ligger även Sveriges högsta berg Kebnekaise. Under vandringen skådar man vackra vyer över höga alpinfjäll och Lapportens kända siluetter. Hemavan är den södra delen av Kungsleden. Vandringen sker genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs. Sträckan på vandringleden är 78 kilometer lång. Naturreservatet bevarar den sydsamiska fjällområde med alla möjliga naturtyper. Under vandringen kan man även passa på att plocka svamp eller fiska. Jämtlandstriangeln passar alla som vill vandra, vare sig man är van eller inte. Vandringsleden är 47 kilometer lång från Sylarnas- till Storulvåns fjällstation. Här vandrar man både genom kalfjäll och på en gammal sjöbotten från senaste istiden. Under denna vandring kan man även skåda den berömda Sylsiluetten och fina vyer över Sylmassivet. Höga Kustenleden går genom ett flertal naturreservat, ett naturvärldsarv och en nationalpark. Leden är 128 kilometer från Hornöberget till Örnsköldsvik. Det finns en mängd olika naturupplevelser under vandringen av Höga Kustenleden, exempel skärgård, trollskogar och klippor är bara några av vyerna.

Mellersta Sverige

Siljanleden är 340 kilometer totalt med olika valmöjligheter av start- och slutpunkter runt Siljan och Orsasjön. En av vandringslederna är mellan Rättvik och Fyrksås som är 52 kilometer lång. Vandringsleden kan sammanfattas till en historiskled där man stöter på många historiska platser. Exempel är en del där dalfolket gick sina herrarbetsvandringar på 1500-talet, bevarade fäbodstugor ock kyrkan i Rättvik från 1200-talet. Tiveden ingår i Bergslagsleden och har omväxlande miljöer från tidig gruvnäring till urskogar och sjöar. Tivedenleden sträcker sig från Stenkällegården till Ramundeboda och går bland annat igenom nationalparken. Vandringen sker delvis på en sträcka som brukades av munkarna på 1400-talet. Sträckan är 47 kilometer lång, där man passerar 13 sjöar.

Södra Sverige

Södra Sverige

Södra Bohuslänleden är en vandringssträcka på 52,5 kilometer och leder genom sex naturreservat. Vandringen är från Stensjön till Fontin. Ett av naturreservaten är Bokdalens, som är känt för den mäktiga bokskogen. Under vandringen passerar man även Blackjärn där myter säger att tjärnen bevakas av sju olika väsen. På Öland som är ett av UNESCOS världsarv ligger Mörbylångaleden. Vandringsleden är 84 kilometer. Vandringen sker delvis med utsikt över Östersjön. Det finns även mängder av saker att göra utöver vandring längs Mörbylångaleden, bland annat kan man uppleva fyren Långe Jan och Ottenby Fågelstation. Sträckan Boxholm till Omberg är en del av 140 mil långa Östgötaleden. Mellan Boxholm och Omberg är det 87 kilometer. Vandringsleden visar upp ett skog- och kulturlandskap. Det finns en mängd historiska platser bland annat Östergötlands äldsta ek och fornborgen Mosseboborg. Österlen är en del av skåneleden som är 100 mil lång. Österlen visar upp den sydöstra delen av Skåne. Vandringsträckan mellan Nybrostrand och Andrarum är 93 kilometer. Vandringsleden går igenom Kåsebergaåsen som skapades för 15 000 år sedan av inlandsisen.  På åsen hittar man Ale Stenar som är Sveriges största skeppssättning. Under vandringen passerar man blad annat äppelodlingar, vita stränder och ädellövskog.