Friluftslivet är den norska identiteten. Varje år beger sig friluftsmänniskor från hela världen till Norge för att ”gå på tur”. Gå på tur är det man säger i Norge när man ska ut och vandra. Det år populärt at vandra i Norge bland alla samhällsklasser och åldersgrupper, efter långvintern är det många som ger sig ut till fjordar och fjäll. Högsäsongen för att vandra i Norge är från mitten av juni till slutet av juli. Vill man vandra under lugnare perioder rekommenderar man att gå under vardagarna eller sensommaren till hösten. Det finns mycket att upptäcka i Norge alltifrån markerade vandringsleder och välkända landmärken till vilda landskap. Bästa platserna att upptäcka gör man till fots, där fjordlandskapet blir i närbild. Man kan välja att gå sin egen väg, vandra med den norske turistföreningen eller gå på guidade turer på glaciärer. Totalt finns det 46 nationalparker som är öppet dygnet runt och gratis att besöka. Det finns ett omfattande nätverk av vandringstugor till eleganta hotell att spendera natten på. Den norske turistföreningen driver över 550 vandringsstugor, där man kan vandra stuga till stuga. Stugorna är prisvärda och har en blandad kvalitet, det är både enkla stugor och stugor av kända arkitekter. Väljer man att vandra på egen hand finns det vandringsleder utmarkerade med svårighetsgrad, där man väljer en led som passar en själv.

Norska fjällvettreglerna och allemansrätten

Norska fjällvettreglerna och allemansrätten

När man vandrar i Norge är det viktigt att följa norska fjällvettreglerna. De handlar om att man ska planera sin resa i förväg och vara försiktig. Bland annat ska man ha packat rätt, vara uppmärksam och vända om i tid. Förutom de norska fjällvettreglerna behöver man följa allemansrätten. Den säger exempel var man har rätt att tälta, följa eldningsförbuden och råden samt vad som gäller vid fiske. Sammanfattningsvis ska man respektera djur, natur och andra människor.

Vandringsleder

Några klassiska vandringsleder i Norge är Preikestolen, Trolltunga, Galdhøpiggen, Besseggen och Romsdalseggen. Preikestolen har en ojämn träng och är cirka sex kilometer lång. Slutet av vandringsleden finns en platt klippavsats 604 meter över havet. Där har man en fin utsikt över Lysefjorden. Det tar runt fyra timmar att ta sig fram och tillbaka.

Vandringsleder

Trolltunga är en av Norges häftigaste naturattraktioner. Det är en klippa som sticker ut som en tunga från berget och är 700 meter över sjön Ringedalsvatnet. Vandringen till Trolltunga är 23–27 kilometer lång, vilket tar cirka 10 timmar att gå. Under vandringen dit går man förbi sevärdheter som geologiska jättegrytor och Ringedalsdammen. I Jotunheim finns Galdhøpiggen som är Norges och Nordeuropas högsta berg, 2469 meter över havet. Från fjällstationen Juvasshytta går man över glaciären Styggebrean med en guide upp till toppen. Tillbaka ner kan man gå samma väg eller till Spiterstulen som är en annan stuga. Vandringen tar runt sju timmar. Besseggen är en vandringsled med utsikt över ett dramatiskt landskap och med svindlande känslor kan man se ner över glaciärsjön Gjendes. Vandringsleden är 16 kilometer lång med den högsta punkten 1743 meter över havet. Vandringen i Besseggen tar cirka åtta timmar. Romsdalseggen har man en utsikt över fjäll, fjordar och Rauma-älven när man går. Leden tar sex till åtta timmar. Här kan man välja att följa standarleden eller en lite enklare väg. Det är en lång vandring som endast bör ske när det är bra väder.