Det finns ett stort intresse för att vandra men de flesta som väljer att vandra gör det förstås under dagen medans solen är uppe men det finns också många som har valt att vandra när de flesta ligger hemma och sover, nämligen under natten. Det är en alldeles speciell upplevelse att vandra under natten än vad det är att vandra i dagsljus som man oftast gör. Det är vanligast att nattvandra under sommarhalvåret även fast det förekommer att folk vandrar även på vinter, det är förstås viktigt att vara extra försiktig om man vandrar på vintern eftersom vägarna kan vara hala vilket förstås även gäller på dagen men är extra viktigt att tänka på när det är lite mörkare utomhus. Intresset för nattvandring har på vissa på vissa ställen i landet ökat på den senaste tiden och är nu vanligare än vad det någonsin har varit förut medans det inte alls är lika populärt på andra ställen så varför är det så? Det beror dels på att det finns en stor osäkerhet i att vandra under natten då det finns fler risker, mer att tänka på om man bestämmer sig för att vandra under natten. Såklart går det att vandra utan att någon olycka ska inträffa bara man är försiktig så vad är det man bör tänka på om man bestämmer sig för att vandra på natten?

Vandring under nattetid, att tänka på

Var försiktig ute i mörkret

Använd pannlampa. För att öka säkerheten ute i natten är det naturligtvis viktigt att se vart man går så därför behöver man ha en pannlampa. Har man inte en pannlampa så går det bra att använda sig av en ficklampa istället. Även fast man ser vart man går så är inte det man ser det enda som är viktigt ute i mörkret, det är nämligen också enormt viktigt att uppmärksamma ljud och att använda sig av sitt luktsinne. Flera sinnen bör vara aktiverade när man ute och vandrar i under natten – synen, hörseln och luktsinnet.

Var försiktig ute i mörkret

Varma kläder. Det är oftast kallare på natten än vad det är på dagen och därför är det såklart otroligt viktigt att klä sig i varma kläder när man vandrar ute på natten. Kolla upp hur kallt det kommer att bli under natten för att sedan använda kläder som är bra för vädret under natten. Eftersom det är mörkt ute är det naturligtvis också otroligt viktigt att ha reflex på kläderna. Reflex är viktigt att ha trotts att man har pannlampa vilket man lätt kan glömma bort. Sedan är det såklart också viktigt att ha bra skor eftersom det ska vara bekvämt att gå. Att ha på sig bra skor är naturligtvis alltid viktigt när man vandrar men är extra viktigt om man tänker sig att man vill vandra långt under natten. Det är att föredra att man skaffar ett par vandringskängor om man ska gå längre och kanske till och med gå i skogen. Vid kortare promenader så går det bra att bara ha ett par bekväma promenadskor.