Vandringsleder i andra länder

Artikeln handlar om vandringsleder i andra länder. 7 episka vandringsleder runt om i världen Att bandra längs trädbevuxna vandringsleder, smidiga floder och snubbla över orörda naturliga underverk – det är vad resan betyder för de miljoner som sätter på sig sina vandringsskor och sätter sina fötter i rörelse varje år.

Pennine Way, England

Ofta kallat Storbritanniens mest fysiskt utmanande vandring, den 268 mil långa vandringsleden Pennine Way följer den bergiga ryggraden i England genom hedarna och träskarna i Bronte Country, över kalkstensklippor och glaciärdalar, förbi Hadrians mur och över de vildaste landsträcka i landet innan man avslutar vid den skotska gränsen. Den tar cirka 18 dagar att slutföra, men många vandrare föredrar att dela upp det i mindre delar. Vissa avstår helt från södra och norra extremiteterna och fokuserar på den mer tillgängliga mittdelen av leden, vars höjdpunkt är en hisnande isdal som kallas High Cup Nick. Brigantes Walking Holidays and Baggage Couriers erbjuder dörr-till-dörr-bagagetransport-service. Sherpa Van Project driver också leveranser från dörr till dörr, utom längs den sydligaste delen av leden. Vandringsledsresor kör guidade turer i södra, mitten och norrsektionen.

West Highland Way, Skottland

På ett avstånd av cirka 96 mil är Skottlands West Highland Way tillräckligt lång för att täcka olika terränger – tänk hedar och berg, kullar och tjocka skogar, tillräckligt kort för att vara slutföra på ungefär en vecka. En del av det går i höjd med och andra på havsnivå. Denna vandring görs vanligtvis mellan april och oktober, när det fiffiga skotska vädret är enklast att samarbeta med. Landskapet är spektakulärt året runt.

Tour du Mont Blanc, Frankrike, Italien och Schweiz

Mer än 10 000 personer vandrar den 105 mil långa Tour du Mont Blanc (TMB) rutten varje år, vilket gör den till den mest populära långväga promenad i hela Europa. Den traditionella TMB-kretsen är vanligtvis färdig på cirka tio dagar och slås moturs – börjar och slutar i Frankrike medan den passerar genom de schweiziska och italienska Alperna längs vägen. Den kompletta rutten innehåller 11 höga bergspass och cirka 32 000 fot höjdförlust och förlust. Det är inte för de svaga i hjärtat. Men för alla som vill uppleva äkta europeisk alpinkultur finns det inget bättre.

Laugavegur-rutten, Island

På 34 mil lång tid tar Islands berömda Laugavegur-rutt bara några dagar att slutföra. Men det är fortfarande en av de bästa backstigspåren i världen. En promenad genom dessa vulkaniska högländer tar på sig rått landskap som ingen annanstans på jorden: obsidianlavafält, ångande varma källor, gurglande pooler, rasande vattenfall, mossa täckta foten, snösprickiga bergsryggar och massiva dalar utan ett enda träd i sikte. Och glöm inte solljuset: På sommarens höjd går solen aldrig ner.

White Mountain Traverse, New Hampshire

White Mountain Traverse, New Hampshire

Det enda som slår vandring i New Hamphires vita berg är att vandra på dem under hösten under högsäsongen. Även om de är små av vissa standarder, är de mer än höga nog för att erbjuda några av de bästa vildmarken i Nordamerika. Och de är robusta också: Den 53 mil långa vandringen i White Mountain Traverse är utan tvekan den mest natursköna delen av den 2 100 mil långa Appalachian Trail, och det tar ungefär sex dagar att slutföra. Höjdpunkten är en episk åspromenad längs ryggraden på presidenttopparna, prickade av skuggade klippor, tumlade stenblock och hård alpin skrubba med utsikt som verkar sträcka på för alltid.