Vandring, hajk, är en typ av friluftsliv där man till fots förflyttar sig i naturen. Man kan vandra fritt i ospårad natur, men vanligast är att vandra på iordningsställda leder. Alla kan vandra, oavsett ålder, tid, ekonomi och kondition. Vandring kan vara en dagstur i lättframkomligt landskap, eller miltals vandringar i hög takt och komplicerad terräng. Människor har vandrat i alla tider i alla kulturer. Vandring lockar äventyrare, kunskapssökare, livsnjutare och naturälskare i alla åldrar. Man kan vandra i grupp eller ensam, med eller utan barn. En mer krävande form av vandring är trekking. Trekking behöver nödvändigtvis inte innebära extrema bergsvandringar, men pågår oftast under flera dagar. Genom tät regnskog, bergstrakter, över glaciärer och andra häpnadsväckande landskap, men också genom små byar med övernattningsmöjligheter

Natur och kultur

Natur och kultur

Att vandra är det bästa sättet att verkligen uppleva naturen. Till fots har man tid och ro att beskåda och njuta av landskapets rikedom. Vandring tillsammans med någon eller några andra stärker gemenskapen. Aldrig känner man sig så liten, men samtidigt så fri, som i den storslagna naturens sällskap. Var vill man vandra? I fjällen, skogen, vid kuster eller kanske en kulturvandring?

De svenska fjällen

De svenska fjällen

Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Dalarna i söder till Treriksröset i norr. Här finns hundratals vandringsleder markerade. De går genom prunkande björkskogar, frodiga bergssluttningar och upp på toppar med svindlande utsikt. Svenska Turistföreningen har stugor att övernatta i om man inte vill sova i tält. Sätt ihop en egen tur eller följ med någon av de guidade vandringarna som finns. Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens äldsta och mest kända vandringsleder. Den är över 400 kilometer lång och skapades redan i början av 1900-talet. Vandrare från hela världen tar sig hit för att uppleva Lapplands fjällvärld. Naturen växlar dramatiskt mellan fjälltoppar, låglänt björkskog, hedar och sjöar. Man vandrar igenom hela fyra nationalparker. Under vägen pågår renskötsel.

Alperna

I Italien och Frankrike är det vanligt med vandring, och här finns flera storslagna vandringsleder att välja på. God kondition, vana vid bergsvandring och ordentliga skor krävs för Tour du Mont Blanc-turen. Hela vandringen är 17 mil och tar en vecka. Då har man passerat genom tre länder, Italien, Frankrike och Schweiz. Start och mål är Chamonix i Frankrike. Vandringen sker genom Alpernas bergsmassiv, med över 400 bergstoppar och ett fyrtiotal glaciärer. Här upplever man den centraleuropeiska vildmarken. Det är tätt mellan raststugorna, och hotell finns i de många byarna man passerar.

Nya Zealand och Afrika

Nya Zealand erbjuder också vandring i bergstrakter. Men även dånande vattenfall, porlande bäckar, dalar utskurna av glaciärer, regnskogar, fjordar och grönskande slätter. Milford Track på sydön är den kändaste vandringsleden här i sagornas land. Vandringen går igenom Fiordland National Park. Den börjar vid sjön Te Anaou och slutar 54 kilometer senare vid Milford Sound. Afrikas högsta berg, Kilimanjaro i Tanzania, dominerar totalt sin omgivning med den 5895 meter höga toppen. Vandringen från savann, genom tropisk regnskog, glaciärer, lavafält och kargt stenlandskap till toppen av berget är en av de mäktigaste upplevelse i vandringsvärlden. Vandringen tar en vecka och utgår ifrån Moshi. Var man vandrar, hur lång turen är och i vilken kondition man är i – det finns en vandring för alla. Men alla vandringar har en sak gemensamt – ordentliga vandringsskor! Vandring, hajk, är en typ av friluftsliv där man till fots förflyttar sig i naturen. Man kan vandra fritt i ospårad natur, men vanligast är att vandra på iordningsställda leder. Alla kan vandra, oavsett ålder, tid, ekonomi och kondition. Vandring kan vara en dagstur i lättframkomligt landskap, eller miltals vandringar i hög takt och komplicerad terräng. Människor har vandrat i alla tider i alla kulturer. Vandring lockar äventyrare, kunskapssökare, livsnjutare och naturälskare i alla åldrar. Man kan vandra i grupp eller ensam, med eller utan barn. En mer krävande form av vandring är trekking. Trekking behöver nödvändigtvis inte innebära extrema bergsvandringar, men pågår oftast under flera dagar. Genom tät regnskog, bergstrakter, över glaciärer och andra häpnadsväckande landskap, men också genom små byar med övernattningsmöjligheter.