Att vandra på sommaren är en populär aktivitet, men vad många kanske inte tänker på är att vintervandra är i en helt annan klass. De naturupplevelser du får genom att vandra på vintern är helt annorlunda än de upplevelser du får på sommaren. Vintervandraren får upplevelser såsom möjligheten att vandra i en otrolig natur, se stjärnklara nätter och såklart möjligheten till att också uppleva norrsken. Det är helt enkelt en helt ny värld.

Förkunskaper och tips

Att vandra på vintern kräver mer av dig som vandrare men är du van vid att vandra på sommaren så har du kommit väldigt långt. Genom att vandra på vintern så tar du helt andra och också lite större risker än om du till exempel skulle vandra på sommaren. Bland annat så är det såklart viktigt att tänka på att man inte blir blöt eller kall. Du behöver också testa din utrustning och tänka på att klä dig rätt och gärna efter trelagersprincipen.

Förkunskaper och tips

Trelagersprincipen innebär att man klär sig inifrån och ut men också att kombinera olika plagg som kan hjälpa kroppen till att bland annat transportera bort fukt och reglera värmen som din egen kropp producerar. Genom att använda sig av trelagersprincipen så höjer du din egen prestationsförmåga eftersom det bland annat ökar komforten.  Genom att testa din utrustning, exempelvis ditt kök så vet du hur det fungerar om du behöver använda det snabbt. Kanske behöver du speciella tänger eller tunnare vantar för att kunna använda köket?

Ta hand om kroppen

Något annat som är viktigt är såklart att lyssna på sin egen kropp, exempelvis känner man inte alltid att man är törstig när det är kallt ute. Men faktum är att du behöver dricka omkring 4-5 liter vatten om du är ute och vandrar en kall vinterdag så en termos med vatten är toppen att ha lättillgängligt. Att byta kläder ofta är väsentligt, minsta svettning gör att du blir kall och du börjar frysa. Byt därför kläder snabbt och låt dem torka ordentligt mellan varven. Det kluriga med klädbytandet är att kroppen vintertid skiftar temperatur supersnabbt och det gäller därför att vara på hugget.

Svenska vandringstips

De allra flesta kanske associerar vintervandring med svenska fjällen men faktum är att det såklart går lika bra att vintervandra nere i mindre snö tyngda Skåne. Bland annat så stoltserar Hässleholm med en mängd lokala slingor väl värda ett besök. Det är lätt att ta sig till slingorna från tågstationen vilket gör att man inte ens behöver ta med sig en egen bil. Att vandra i och omkring Båstad är också fantastiskt, vinterstormar med höga vågor och blåsigt väder är dock vanligt förekommande. Genom att följa havet kan man ta sig via Torekov och Vejbystrand och det är enkelt att kombinera boende såsom hotell och vindskydd om vindarna blir alltför hårda.  Det finns många andra intressanta vandringstips och vi rekommenderar dig att prova på några av de vandringstips som finns här på sidan eller på nätet. Vi önskar dig stort lycka till.